Τι είναι η γιόγκα?
Η γιόγκα είναι ένα πανάρχαιο φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας, που με σωματική και πνευματική εξάσκηση οδηγεί στην ψυχοσωματική εξέλιξη του ανθρώπου.
Η εκπαίδευση στη γιόγκα αναπτύσσει την επίγνωση και επιδρά τόσο στη σωματική όσο και στη νοητική, πνευματική και συναισθηματική πλευρά του ατόμου.
Ο Πατάντζαλι κωδικοποίησε τη γιόγκα το 300 π.Χ., την περιέγραψε ως chitta-vrtt-nirohdah που σημαίνει “Η κατάπαυση των διακυμάνσεων του νου”, δηλαδή, καταστολή των διακυμάνσεων της συνειδητότητας.
Γιόγκα είναι η μέθοδος με την οποία ο αεικίνητος νους γίνεται σταθερός και η ενέργειά του κατευθύνεται σε πιο εποικοδομητικά κανάλια μέσω του αυτοελέγχου και της αυτοπειθαρχίας. Μια συνειδητή αναπνοή είναι γιόγκα.
Τι σημαίνει γιόγκα?
Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει ένωση.
Γιόγκα είναι η ένωση του ατομικού εαυτού με τον «παγκόσμιο εαυτό», δηλαδή της ατομικής συνειδητότητας με τη συμπαντική συνειδητότητα, με το όλον. Η γιόγκα προϋποθέτει την πειθαρχία της Ανώτερης Διάνοιας, του νου, των συναισθημάτων και της θέλησης.
Τι είναι η πράνα?
Πράνα είναι η ζωτική δύναμη, η πηγή της ζωής και της συνειδητότητας, είναι η πνοή της ζωής όλων των όντων του σύμπαντος. Γεννιούνται μέσω αυτής, ζούνε από αυτήν και όταν πεθαίνουν η ατομική τους πνοή διαλύεται μέσα στην πνοή του σύμπαντος. Όλα στηρίζονται σε αυτή, διαπερνά όλες τις μορφές της ύλης, είναι η ύπαρξη και η μη ύπαρξη. Είναι η πηγή όλης της γνώσης. Πράνα δεν είναι η αναπνοή.
Τι είναι η πραναγιάμα?
Πραναγιάμα είναι ο έλεγχος της βιοενέργειας μέσω της αναπνοής.
Είναι η συνειδητή προέκταση και το σταμάτημα της αναπνοής και τελικά ο ρυθμικός έλεγχος αυτής, με σκοπό την καλλιέργεια της ζωτικής δύναμης μέσα μας, δηλαδή της πράνα.
Οι τεχνικές της πραναγιάμα είναι πάρα πολλές, μαζί θα γνωρίσουμε σταδιακά τις πιο σημαντικές. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν πιέζουμε το αναπνευστικό μας σύστημα κατά την εκτέλεση των πραναγιάμα.
Τι είναι η ασάνα?
Ασάνα είναι η άνετη, σταθερή, συνειδητή, και ευθυγραμμισμένη στάση με συγκεκριμένη διάρκεια, ρυθμικό συντονισμό της αναπνοής και καθορισμένο
σημείο εστίασης του βλέμματος (drishti).
Οι ασάνα είναι εργαλεία για την εξερεύνηση του σώματος και του νου, διότι, όταν αναπτύσσεται ο έλεγχος του σώματος, παράλληλα αναπτύσσεται και ο έλεγχος του νου.
Ο στόχος των ασάνα είναι να εκπαιδεύσουν το σώμα ώστε να είναι ικανό να αντεπεξέλθει στο διαλογισμό. Επιφέρουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα όταν συνδυαστούν με επίγνωση σε κάθε επίπεδο ύπαρξης. Οι ασάνα δεν είναι ασκήσεις.
Η συνειδητή αναπνοή κάνει κάθε ασάνα εξερεύνηση. Η ουσία της γιόγκα έγκειται στην αναπνοή και όχι στις ασάνα. Ποτέ δε θυσιάζουμε την αναπνοή για τη στάση.
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες στάσεων:
Όρθιες, ισορροπίας, στήριξης στα χέρια, καθιστές, εμπρόσθιες κάμψεις, πλάγιες κάμψεις, ανεστραμμένες, στροφές κορμού, υπερεκτάσεις κορμού, πρηνείς.
Οι περισσότερες ασάνα ανήκουν ταυτόχρονα σε πολλές κατηγορίες.
Σε ποια γλώσσα είναι η ορολογία των ασάνα?
Η ορολογία των ασάνα είναι στη σανσκριτική γλώσσα· είναι η αρχαία ινδική η οποία ομιλείται μέχρι και σήμερα σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας. Η ονομασία αυτή είναι διεθνώς γνωστή.
Τι περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα γιόγκα?
Για ένα εναρμονισμένο πρόγραμμα γιόγκα επιλέγουμε τουλάχιστον μία ασάνα από κάθε κατηγορία από τις ακόλουθες: μία όρθια ασάνα, μία στάση ισορροπίας, μία πλάγια διάταση, μία πρόσθια κάμψη, μία οπίσθια κάμψη, μία περιστροφική στάση, μία ανεστραμμένη στάση και πάντα τελειώνουμε με χαλάρωση για δέκα λεπτά.
Από ποιες πτυχές αποτελείται η γιόγκα?
-
Σύμφωνα με τον Πατάντζαλι, η γιόγκα αποτελείται από οκτώ πτυχές.
Το οκτάπτυχο μονοπάτι του Πατάντζαλι
- Γιάμα: αποχές
- Νιγιάμα: τηρήσεις
- Ασάνα: στάσεις του σώματος (έχει δύο στάδια: κίνηση και δράση)
- Πραναγιάμα: προέκταση και σταμάτημα της αναπνοής
- Πρατιαχάρα: απόσυρση του νου από τα αντικείμενα των αισθήσεων
- Νταράνα: συγκέντρωση
- Ντιάνα: διαλογισμός
- Σαμάντι: έκσταση
Ποια η πραγματική σημασία της γιόγκα?
Όταν ακινητοποιηθούν οι αισθήσεις, όταν ηρεμήσει ο νους, όταν δεν ταλαντεύεται η Ανώτερη Διάνοια, τότε, λέει ο σοφός, έχουμε φτάσει στην υψηλότερη κατάσταση.
Αυτός ο συνεχής έλεγχος των αισθήσεων και του νου έχει οριστεί ως γιόγκα.
Είναι η τέχνη που κάνει έναν διασκορπισμένο και χωρίς συνοχή νου να γίνει σκεπτόμενος και με συνοχή.
Γιόγκα σημαίνει ισορροπία της διάνοιας που επιτρέπει να βλέπουμε όλες τις όψεις της ζωής με νηφαλιότητα.
Όταν μέσω της εξάσκησης της γιόγκα ακινητοποιηθεί η ανησυχία του νου, της Ανώτερης Διάνοιας και του εαυτού, ο γιόγκι και η γιογκίνι βρίσκουν την πληρότητα μέσα στον εαυτό τους.
Αυτή είναι η πραγματική σημασία της γιόγκα. Η απελευθέρωση από τον πόνο και τη θλίψη.
Ποιός ο σκοπός της Γιόγκα?
Είναι να επεκτείνει τη συνειδητότητα αρχικά απ' άκρη σ' άκρη σε όλο το σώμα και σταδιακά σε όλη την ύπαρξή μας. Είναι ένα σπουδαίο φιλοσοφικό σύστημα αυτοβελτίωσης με κύριο σκοπό την κατάκτηση της αυτογνωσίας.
Ποιες οι προυποθέσεις για να κάνει κάποιος γιόγκα?
Η μόνη προϋπόθεση για να κάνει κάποιος γιόγκα είναι να μπορεί να αναπνεύσει. Ένα δύσκαμπτο ή αδύναμο σώμα έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη γιόγκα από ό,τι ένα ευλύγιστο και δυνατό σώμα.
Προετοιμασία για την πρακτική – Γενικές οδηγίες
Ρουχισμός:Επιλέξτε άνετα βαμβακερά ρούχα ενώ τα πόδια να είναι ξυπόλυτα.
Εξαρτήματα:Το βασικό εξάρτημα είναι ένα αντιολισθητικό χαλάκι για γιόγκα.
Χώρος:Προτιμήστε αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής έναν ήσυχο, ζεστό και λιτό χώρο για την εξάσκησή σας.
Άδειο στομάχι:Η εξάσκηση των ασάνα πρέπει να γίνονται με άδειο στομάχι (προτιμότερο 3-4 ώρες μετά το γεύμα και 1 ώρα μετά το φρούτο).
Αναπνοή:Η αναπνοή γίνεται πάντα μέσω των ρουθουνιών και όχι από το στόμα. Προσηλωθείτε στην αναπνοή σας. Ποτέ μη θυσιάζετε την αναπνοή για τη στάση.
Χαλάρωση:Μετά την πρακτική πάντα ακολουθεί χαλάρωση για 10 λεπτά.
Πραναγιάμα:Η πραναγιάμα εκτελείται πάντα μετά την εξάσκηση των ασάνα.
Πρακτική: Εξασκηθείτε 2-3 φορές την εβδομάδα για όσο χρειαστεί στο ίδιο στάδιο και αφού το κατακτήσετε στο 80% με 90% τότε είστε έοιμοι για να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο. Κινήστε πάντα με απαλές κινήσεις με σεβασμό στα όριά σας.
Χαλαρώστε τους μυς του σώματος και του προσώπου, μην σφίγγετε τα δόντια, διατηρείτε το βλέμμα απαλό.
Επίγνωση: Εστιάστε με συνειδητότητα προς τα μέσα και απολαύστε μια υπέροχη εμπειρία των αισθήσεων.
Μην καταδικάζετε τον εαυτό σας αν δεν μπορείτε να τελειοποιήσετε κάποιες ασάνα.
Επιλέξτε ένα πιο εύκολο πρόγραμμα χαλαρώστε και χαρείτε τα πραγματικά ευεργετήματα της γιόγκα.
Ειδικές περιπτώσεις που απαιτούν προσοχή
Αντενδείξεις
Όσοι άνθρωποι υποφέρουν από οξείες φλεγμονές, πόνους στη μέση, χρόνιες παθήσεις, έλκος στομάχου, φυματίωση, καρδιαγγειακά προβλήματα, κήλες θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν από οποιαδήποτε εξάσκηση. Αν έχετε σοβαρό κρυολόγημα, υψηλό πυρετό, καταρροή, πονόδοντο ή πόνο στο αυτί, αποφύγετε οποιαδήποτε ασάνα,
Οι ανεστραμμένες στάσεις (όπου η καρδιά είναι πιο κάτω από τον κορμό) δεν πρέπει να εκτελούνται από όσους υποφέρουν από καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, σκολίωση, γλαύκωμα, υψηλή πίεση των ματιών, μετατόπιση δίσκου, κήλες, θρόμβωση, προβλήματα στο κεφάλι, χρόνια δυσκοιλιότητα, αρτηριοσκλήρωση, πρόβλημα στα νεφρά ή τον αυχένα, υπερθυρεοειδισμό, αν το αίμα είναι ακάθαρτο καθώς και από γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ή έμμηνο ρύση.
Επίσης αν είστε υπέρβαροι ή έχετε καταναλώσει αλκοόλ τις τελευταίες 36 ώρες.
Εγκυμοσύνη
Στην εγκυμοσύνη καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν έχετε εμπειρία πολλές ασάνα (όρθιες, καθιστές και εμπρόσθιες κάμψεις) μπορούν να εξασκηθούν με ήπιες κινήσεις, τους πρώτους τρεις μήνες. Φροντίστε να δυναμώσετε τους μυς της πλάτης χωρίς να ασκείται πίεση στην κοιλιά. Μην πιέζεστε. Μην εξασκείτε ανεστραμμένες στάσεις, υπερεκτάσεις, οπίσθιες κάμψεις ή περιστροφικές ασάνα καθώς και όλες τις ασάνα που πιέζουν έστω και στο ελάχιστο την κοιλιακή χώρα. Μπορείτε να εξασκηθείτε στην πραναγιάμα χωρίς κρατήματα.
Έμμηνο ρύση
Οι γυναίκες που βρίσκονται σε έμμηνο ρύση δεν πρέπει να εκτελούν τις ανεστραμμένες και περιστροφικές στάσεις καθώς και τις οπίσθιες κάμψεις .
Μετά τον τοκετό
Απαγορεύεται οποιαδήποτε εξάσκηση για ένα μήνα. Κατόπιν εξασκηθείτε ήπια αυξάνοντας βαθμιαία τη χρονική διάρκεια. Τρεις μήνες αργότερα μπορείτε να εξασκηθείτε σε όλες τις ασάνα.
Ποιά τα οφέλη της Γιόγκα στο σώμα?
Ο στόχος των ασάνα είναι να εξαγνίσει και να δυναμώσει το σώμα έτσι βιώνουμε νοητική και σωματική ανάταση.
Με την πρακτική εξάσκηση των ασάνα σταδιακά αποκτάμε δύναμη, αντοχή και ευλυγισία και βελτιωνόμαστε σωματικά καθημερινά παρότι μεγαλώνουμε βιολογικά.
Είναι ένα είδος συνομιλίας με το σώμα μας, το οποίο μας θέτει πάντα κάποια όρια και τελικά υποχωρεί για να μας οδηγήσει σε νέα όρια. Δείξτε σεβασμό στα όριά σας.
Το σώμα έχει τη δική του ευφυΐα
Αποκτούμε επίγνωση του σώματος και δυνατότητα επέκτασης των ορίων του.
Η πρακτική εξάσκηση των ασάνα είναι ένα είδος συνομιλίας με το σώμα μας.
Με τη γιόγκα:
1.Ευθυγραμμίζεται και επιμηκύνεται το σώμα, κυρίως η σπονδυλική στήλη.
2.Αποκτούμε καλύτερη στάση του κορμού, δυναμώνουν τα αδύναμα σημεία.
Μαλακώνουν τα δύσκαμπτα σημεία και αποκτούν ευλυγισία ανεξάρτητα από ηλικία και φυσική κατάσταση..
3.Βελτιώνεται το σκελετικό σύστημα με την αποσυμπίεση του σώματος.
(προβλήματα αυχενικού, κύφωσης, λόρδωσης, σκολίωσης, αρθρώσεων)
4.Δυναμώνει το μυϊκό σύστημα.
5.Εξισορροπείται το νευρικό σύστημα.
6.Βελτιώνεται το αναπνευστικό σύστημα.
7.Ενεργοποιείται το ενδοκρινικό σύστημα.
8. Δυναμώνει το καρδιαγγειακό σύστημα.
9.Αποκτούμε καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.
10.Μαλακώνουν τα όργανα της κοιλιακής χώρας.
11. Ενεργοποιούνται κύτταρα του εγκεφάλου που βρίσκονται σε αδράνεια.[/toggle title]
Ποιά τα οφέλη της Γιόγκα στο πνεύμα?
Η συνειδητή αναπνοή κάνει κάθε ασάνα εξερεύνηση. Γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
Η γιόγκα:
1.Επεκτείνει τη συνειδητότητα απ άκρη σε άκρη σε όλο το σώμα και σταδιακά σε όλη μας την ύπαρξη, σε όλη μας τη ζωή. Έτσι αποκτούμε αυτεπίγνωση. Γινόμαστε συνειδητά ενήμεροι.
2. Αποκτούμε καλύτερο επίπεδο ενέργειας.
3. Μας δίνει μια αίσθηση πληρότητας.
4. Μας προσφέρει εσωτερική ηρεμία, ένα αίσθημα ευεξίας.
5. Σταδιακά οδηγεί στον έλεγχο και τη χαλιναγώγηση του νου.
6. Προσφέρει αυτοκυριαρχία, πνευματική πειθαρχία, ειρήνη και αρμονία με τον εαυτό μας.
7. Δυναμώνει την πειθαρχία της θέλησης, και τη θέληση για πειθαρχία.
8. Απελευθερώνει την ένταση, μας απαλλάσσει από το άγχος και την ταραχή.
9. Μας οδηγεί σε ανώτερη πηγή γνώσης από τη διάνοια, τη διαίσθηση που καλλιεργείτε καθώς εξαγνίζετε ο ασκούμενος.
10. Μας βοηθά, με την προσοχή στραμμένη προς τα μέσα μας, να αποσυρόμαστε από κάθε είδους προβλήματα που μας απασχολούν. Η θεληματική λησμονιά είναι η μεγαλύτερη σάντνα (εξάσκηση).
Στόχος της γιόγκα είναι η αυτογνωσία με αυτοανάλυση και απόσυρση, για να υψωθεί πάνω από τη σωματική συνειδητότητα σε ανώτερη κοσμική συνειδητότητα.[/toggle title]